Investor relations

Vi erbjuder intresserade att vara med på vår spännande resa mot att tillgängliggöra rymdteknologi för alla. För ett förbättrat liv på jorden och bortom den.

Pressmeddelanden

Unibaps SpaceCloud operativt i rymden efter lyckad uppsändning med SpaceX Falcon 9

Unibaps lösning för snabb dataanalys, lagring och kommunikation kallad SpaceCloud, är nu i bruk i rymden efter en lyckad uppsändning och initial drifttagningsfas. SpaceCloud sändes upp den 30 juni 2021 på D-Orbits Wild Ride ION mission tillsammans med 87 andra satelliter på en SpaceX Falcon 9 raket från Cape Canaveral.

ION-missionen är den första som har Unibaps SpaceCloud lösning ombord och är därmed först i världen med nyckelfunktioner för datahantering i rymden. Missionen har nu verifierat samtliga 22 förinstallerade innovativa applikationer som har utvecklats för att påvisa kommersiella fördelar av snabbare tillgång till kvalitativ information från rymden. Apparna är framtagna för att visa hur information kan skapas från globala data och ge en snabb lägesbild för exempelvis katastrofövervakning samt ge lägre kostnader för satellitkommunikation och dataöverföring till jorden.

- Vi startade Unibap med visionen att skapa förutsättningarna och ta en marknadsposition inom dataförädling i traditionellt utmanande men stora marknadssegment på jorden och i rymden. Jag är mycket glad att grunden i vår vision nu har förverkligats och att vi står redo att kunna erbjuda dataanalys direkt rymden. Under kommande månader kommer vi att genomföra utförligare systemtester och successivt ladda upp nya applikationer på SpaceCloud. Vi har nu öppnat möjligheten att ta betalt för tid och resursutnyttjande på satelliter, säger Fredrik Bruhn, Chief Evangelist och en av Unibaps grundare

ION WILD RIDE är först i världen att via SpaceCloud erbjuda kunder:

· datalagring, artificiell intelligens/maskininlärning, edge-beräkningar och datatjänstehantering med samma verktyg som används på jorden. Detta demonstreras bland annat av D-Orbits egna "Nebula" rymddatatjänst.

· enkel utveckling av egna applikationer och drifttagning av dessa i rymden

· processorer och mjukvara för artificiell intelligens från både AMD och Intel Movidius i samma system (bland annat första gången som Intel Movidius Myriad X chip används i rymden

· 256 GB datalagring och upp till 4 biljoner datorberäkningar per sekund (4 TFLOP)

· mycket avancerade dataanalysbibliotek för geospatiell information via ENVI®/IDL® från L3Harris Geospatial

· en standardiserad kommunikationslösning som gör det oerhört enkelt för app utvecklare att skicka ned information (vilket även är sättet som Unibap använt för att verifiera systemet under de första veckorna i rymden).

- Jag är oerhört stolt över vårt Team och våra samarbetspartner som genom hårt och dedikerat arbete gjort detta möjligt. Detta är en mycket viktig milstolpe för företaget att vi nu kan gå ut med informationen att systemet är driftsatt i rymden och fungerar till fullo. Denna bedrift befäster den digitala transformationen i rymden och varför vi är rätt partner för satellitintegratörer, satellitoperatörer och datormolnföretag på den nya rymdmarknaden. Vi ökar nu vår satsning för rymdapplikationer och söker ännu fler talanger att stärka våra team i Uppsala och Västerås, säger Anders Blomberg, VD

Fler viktiga appar skapade av Unibaps partners som testas av SpaceCloud listas nedan:

· V-Nova visar högkvalitativa videokomprimeringstekniker som ger radikala effektivitetsvinster. Den sänker överföringstiderna genom att ladda ner högkvalitativa lägre upplösningar av bilderna först.

· "Worldfloods", en applikation att identifiera översvämningar och skicka ner en översvämningskarta till räddningspersonal inom sekunder efter att bilder tagits med en satellit. Appen är utvecklad av Frontier Development Lab (FDL), i partnerskap med Trillium Technologies, University of Oxford och Europeiska rymdstyrelsen.

· ENEA tillsammans med Europeiska rymdstyrelsen visar bildkomprimeringsstandarden för hyperspektral information, CCSDS 123.0-B-2.

· Europeiska rymdstyrelsen visar bland annat robust komprimering av hälsodata enligt CCSDS 124 standarden samt vetenskapliga appar för att analysera solaktivitet och mängden strålningspartiklar i omgivningen.

· 12G Flight Systems visar SpaceCloud Services kompabilitet med den globalt gemensamma satellitkommunikationsstandarden CCSDS. Detta inkluderar CCSDS virtuella kanaler, CCSDS-paketkodning, synkronisering och säkerhet och European Cooperation for Space Standardization (ECSS) Packet Utilization Services (PUS).

För mer information, vänligen kontakta:

Anders Blomberg

Verkställande Direktör

vd@unibap.com

+46 73 821 37 79

Kort om Unibap

Unibap är ett högteknologiskt företag som vill automatisera och effektivisera industrin och rymdfart. Med smarta lösningar baserade på AI och robotik vill vi höja kvaliteten och öka produktiviteten för våra kunder samt eliminera farliga arbetsuppgifter som i dag utförs manuellt. Unibap arbetar för att ha en positiv inverkan på både samhälle och miljö. Bolagets kvalitetsledningssystem är certifierat enligt SS-EN ISO 9001:2015. Bolaget är noterat vid Nasdaq First North Growth Market.

För mer information, vänligen besök Bolagets hemsida unibap.com.

FNCA Sweden AB, +46 8-528 00 399, info@fnca.se, är Bolagets Certified Adviser.

Investerarkontakt

Vad kan vi hjälpa dig med?

Frågor till vår IR-avdelning kan skickas via e-post till ir@unibap.com eller genom att klicka på knappen nedan.